Παιχνίδια που θυμίζουν τα παιδικά μας καλοκαίρια

Από τις μπουγελόφατσες και τα φυσοκάλαμα μέχρι το psp και τα pc σίγουρα κάτι άλλαξε, τουλάχιστον δύο γενιές ανθρώπων…

Δεν ξέρω αν η δική μου γενιά, αυτή των 80’s – 90’s ήταν καλύτερη από τη σημερινή γενιά παιδιών, το μόνο που ξέρω είναι ότι ήταν σίγουρα πολύ πιο απλή, αφού τα gadgets της δικιάς μου εποχής ήταν αυθεντικά, διέφεραν από εκείνα των μεγάλων κάτι που μας έκανε να ξεχωρίζουμε ηλικιακά και μας παρείχαν ομαδική διασκέδαση.

Σε αντίθεση με την απόσταση που δημιουργεί σήμερα η οθόνη του υπολογιστή εμείς τότε κάναμε τα πάντα για να πείσουμε τους γονείς μας να συναντηθούμε με τους φίλους μας στις γειτονιές…

Για να σου μεταδώσω την ίδια νοσταλγία με τη δική μου αποφάσισα να σου υπενθυμίσω μερικά παιχνίδια και συνήθειες που είμαι σίγουρη πως και εσύ δεν ξέχασες ποτέ.

Μπουγελόφατσες

Σίγουρα τις θυμάσαι…! Διάφορες φατσούλες από νεκροκεφαλές μέχρι μπάλες ποδοσφαίρου που μας δρόσιζαν όταν τις ζουλούσαμε, καθώς από πριν φροντίζαμε να είναι πάντα γεμάτες με νερό.

Μπαλονάκια

Άλλο ένα παιχνίδι που ευθύνεται για τα ιστορικά μπουγέλα της εποχής. Σε διάφορα χρώματα κόκκιννα, κίτρινα, πράσινα, μπλέ όχι καραβάκια στο Αιγαίο, αλλά μπαλονάκια γεμάτα με νερό έτοιμα να σε κάνουν “λούτσα”.

Ρακέτα αυτοκόλλητο

Εντάξει,γινόταν χαμός τα καλοκαίρια μ’ αυτή την ανακάλυψη, καθώς προσπαθούσαμε να κολλήσουμε το μπαλάκι στη ρακέτα που κρατούσε ο άλλος εναλλάξ. Χαρακτηριστικό ήταν τα ζωηρά χρώματα της σε ροζ και πράσινο.

Μπίλιες

Υπέροχες γυάλινες μπίλιες σε διάφορα σχέδια και χρώματα που αποτελούσαν κάτι σαν θησαυρό γι’ αυτόν που θα κατάφερνε να κάνει συλλογή με τις πιο σπάνιες. Εγώ πάντως συχνά έβαζα στο μάτι αυτή του ξαδέρφου μου…

Φωτεινούλης

Υπήρχε περισσότερο στα δωμάτια των κοριτσιών και μας κρατούσε συντροφιά τις νύχτες με το φως του.

Ευχούληδες

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν δικό μου αγαπημένο, αλλά είμαι σίγουρη ότι ήταν αγαπημένο πολλών άλλων. Κάθε ευχούλης είχε διαφορετικό χρώμα στα μαλλιά και ίδιο χρώμα σε ρουμπίνι που βρισκόταν ακριβώς στην κοιλιά και πραγματοποιούσε οποιαδήποτε ευχή σου.

Αλεξιπτωτιστές

Αδυναμία των αγοριών…προσπαθούσαν να βρίσκουν πάντα το πιο ψηλό σημείο για να τους πετάνε, έτσι ώστε να έχουν μία καλή προσγείωση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το αλεξίπτωτο κατέληγε πάνω σε δέντρα και βεράντες γειτόνων.

Αεροπλανάκια

Η χαρά της συναρμολόγησης, αφού έπρεπε να ενώσεις τα κομμάτια και αμέσως μετά η χαρά της πτήσης. Πολλές φορές έσπαγαν τα φτερά λόγω του εύθραυστου υλικού με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συχνά στο ψιλικατζίδικο για να αγοράσουμε άλλο.

Είμαι σίγουρη, πως υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ανέφερα ίσως και λίγο εσκεμμένα για να σε βάλω στη διαδικασία να σκεφτείς μόνος σου και να προσθέσεις πράγματα και συνήθειες στη λίστα μου, που σίγουρα δεν έχει τέλος…!